Geregeld wordt grootschalige computermisdaad wereldnieuws. Duizenden gebruikers waren (vaak onwetend) slachtoffer geworden van deze manier van digitale uitbuiting. Om ervoor te zorgen dat dit jou niet overkomt, geeft ON-IT je 5 tips om je beter te beveiligen.

1. Bekijk altijd de URL

Niet alleen voor bankzaken, maar eigenlijk elke pagina waar je in moet loggen met gegevens. Stuurt iemand je een link met een tekst erbij ‘moet je deze aanbieding zien’, kijk dan altijd of de website waar je naartoe wordt verwezen de echte is en of deze ook gebruikt maakt van het slotje. (https)
Het zou niet voor het eerst zijn dat een website slechts één letter verschil heeft met het origineel, of de extensie in plaats van .nl ineens .nu is. Moet je dus ergens inloggen, wees er dan 100% zeker van dat je op de juiste website bent. En bij twijfel, niet inloggen.

2. Gebruik een virusscanner

Hoe logisch het ook klinkt, er zijn flink wat eindgebruikers die op het web surfen zonder fatsoenlijke virusscanner of firewall. Standaard kent Windows al het een en ander aan beveiligingsmethoden, maar een stukje software wat specifiek voor deze taak is ontworpen geniet de voorkeur.

Bij voorbeeld Malwarebytes.

3. Scan je PC geregeld

Hoewel je met een degelijke beveiliging al een flinke weg de goede kant op bent, wil dat niet zeggen dat je honderd procent veilig bent. Want zo nu en dan kan er best iets door de beveiliging heen glippen.

Voer daarom geregeld een scan uit op de volledige computer. Dat kan best een paar uur duren, maar dat kost altijd nog minder tijd dan van voren af aan moeten beginnen met Windows installeren omdat je een virus te pakken hebt.

4. Download bij de bron

We hebben het uiteraard niet over films, series of games als we spreken over downloaden. Maar bestanden of gratis applicaties zijn ook vaak een download op een website. Een van de tips om je PC te beveiligen is dan ook om dergelijke dingen zo dicht mogelijk bij de bron te halen.

Er zijn een aantal websites die linken naar pagina’s waar programma’s staan. Het is niet zo dat die allemaal kwaad in de zin hebben, maar je bent beter af als je gewoon naar de website van het programma zelf gaat. Dan weet je in ieder geval zeker dat je het haalt waarvandaan de bedoeling is.

Maar er zijn ook gratis programmas die met kwaad in de zin gemaakt zijn, of sites met aanbiedingen die te mooi om waar te zijn zijn. Denk dus altijd goed na voordat je een nieuw programma installeert of online op het web surft en je inschrijft of speelt op sites.

5. Beveilig Wifi en vergrendel PC

Niet letterlijk vergrendelen met een hangslot erop (alhoewel….), maar met een fatsoenlijk wachtwoord.

En laat je pc nooit ontgrendeld achter, WINDOWSKEY+L is je vriend.

Het beveiligen van een wifinetwerk is simpel. Alleen al het gebruik van WPA2 encryptie op je wifinetwerk om überhaupt te voorkomen dat anderen dan jijzelf op het netwerk kunnen, is al een goed begin. Puntjes op de I met een moeilijk wachtwoord en je bent nog veiliger bezig.

Meer informatie over dit onderwerp of vragen over hoe ON-IT u kan helpen? Neem dan contact op via https://on-it.net/contact/

Categories:

Tags: