Ransomware wordt met de dag een steeds groter probleem. De Amerikaanse regering richt haar energie grotendeels op cryptocurrency-sancties om ransomware te bestrijden.
Het type aanval vormt de kern van nationale incidenten. VirusTotal.com genereerde een rapport over hoe het steeds groter wordende probleem grotendeels gerelateerd is aan Windows.

Op basis van de ransomwarebestanden die VirusTotal analyseerde voor zijn rapport van oktober 2021, is 95% van alle bestanden voor Windows-pc’s. Een haar van meer dan 2% gaat achter Android aan, en elk doelwit van ransomware buiten die twee vormt een micropercentage van de totale taart.

Link naar het Rapport

Het rapport gaat over tal van andere ransomware-statistieken als je wilt weten welke landen het meest worden getroffen door de dreiging (spoiler: Israël zag een grote toename van aanvallen in 2021), hoe vaak nieuwe families van het softwaretype opduiken, en meer.

Dit nieuws kan al dan niet als een verrassing komen voor Windows-gebruikers die constant meldingen van ransomware zien. Onlangs was er LockFile, dat zich richtte op Microsoft Exchange-servers. Er was zelfs de dreiging van ransomware als het ging om standaard Windows-gebaseerde afdrukactiviteiten.
Windows is al jaren lang koploper als het gaat over beveiligings incidenten, dit is inherent aan het feit dat windows het meest gebruikte OS in de zakelijke sferen en daarmee het meest interessant is voor kwaadwillende.

De dreiging zal niet snel verdwijnen, daarom wordt het zelfs nu door Microsoft aangepakt in een verzekeringscapaciteit. Naarmate de jaren vorderen, kunnen we zien dat er steeds meer maatregelen worden genomen door bedrijven en overheden om de vorm van cybercriminaliteit te bestrijden. Neem tot die tijd voorzorgsmaatregelen om niet meegesleurd te worden in de groeiende ransomwarestorm.
Een mooi begin is goede Endpoint protection van bijvoorbeeld Malwarebytes, Virustotal heeft tevens ook een mooie online tool om bestanden te kunnen controleren op gevaarlijke code’s.
Maar ook gebruikers awareness verdient aandacht hier komt ON-IT spoedig op terug met een mooi product welke onder de noemer Office Ninja – Cyber Security het licht gaat zien.

Categories:

Tags: