Bent u een zzp’er of mkb-ondernemer? Dan is het voor u van groot belang om uw digitale omgeving goed te beveiligen.

Middels het opzetten van het 5 stappenplan en de bewustwording die daarbij komt bent u minder kwetsbaar voor cyberaanvallen en datalekken. Lees het 5 stappen plan door op de website van ON-IT of neem contact op.

Het belang van cybersecurity
Met een cybersecurity-stappenplan wordt het belang van een veilige digitale omgeving benadrukt en hier bewustzijn over gecreëerd binnen uw organisatie. Het is namelijk belangrijk om hier continu mee bezig te zijn. Een cybersecurity-stappenplan maakt duidelijk welke risico’s uw onderneming of organisatie op digitaal gebied loopt.

Zo maakt u een cybersecurity-stappenplan
Het cybersecurity-stappenplan bestaat uit vijf stappen:

1. Maak uw werknemers attent op phishing

Steeds meer cybercriminelen maken gebruik van phishing. Ze sturen valse e-mails met links om op te klikken en proberen zo (betaal)gegevens te achterhalen. Wees u bewust dat u en uw medewerkers ook phishing-mails ontvangen, en maak iedereen in uw organisatie hier attent op.

Een manier om dit te doen, is door uw werknemers zelf phishingmails te sturen en ze te verleiden om op de link te klikken. Informeer uw medewerkers over het risico dat ze lopen als ze op de link in de mail klikken. Leg ze uit dat ze bij twijfel over de ‘echtheid’ van de e- mail beter niet op de link kunnen klikken, of dat ze het eerst even met u overleggen of ze de e-mail wel of niet moeten openen

2. Geen onveilige netwerken

Log niet in op gratis, openbare wifi-netwerken, en verbied ook uw medewerkers om dit te doen. Dit soort netwerken lijkt afkomstig van restaurants of andere openbare gelegenheden, maar zijn dit vaak niet. In de praktijk komt regelmatig voor dat dit onbeveiligde netwerken zijn, die door cybercriminelen opgezet zijn om toegang te krijgen tot uw computer en bedrijfsgegevens- en systemen.

3. Gebruik sterke wachtwoorden

Korte en eenvoudige wachtwoorden kunnen makkelijker worden gehackt dan lange en complexe wachtwoorden. Gebruik daarom sterke wachtwoorden voor uw eigen systemen, maar ook voor websites en applicaties. Sterke wachtwoorden zijn bijvoorbeeld wachtwoorden met minimaal acht karakters, hoofdletters en kleine letters, cijfers en leestekens. Tip: gebruik een ‘wachtzin’ in plaats van een wachtwoord. Dit kunt u vaak makkelijker onthouden, en door de lengte van de wachtzin is het extra moeilijk te kraken door cybercriminelen.

4. Voer updates uit en maak back-ups

Verouderde software en applicaties vormen een belangrijk beveiligingsrisico voor uw bedrijf. Cybercriminelen kunnen namelijk via lekken in de beveiliging binnendringen in de computersystemen. Door regelmatig updates uit te voeren blijft ook uw beveiliging up-to-date en kunt u dit voorkomen. Zorg dat de systeembeheerder dit goed in de gaten houdt of controleer dit zelf regelmatig. Laat uw computer en/of die van uw medewerkers automatisch back-ups uitvoeren. Zo verliest u geen data.

5. Laat niets rondslingeren en meld datalekken

Zorg ervoor dat usb-sticks, laptops en andere datadragers niet overal rondslingeren en dat harde schijven versleuteld zijn, zodat de inhoud niet zomaar door iedereen bekeken kan worden. Maak sterke wachtwoorden voor apparaten waar belangrijke bedrijfsgegevens op staan. Mocht er onverhoopt toch een datalek voorkomen bij uw bedrijf? Meld dit dan altijd bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Mocht u nou nog met vragen zitten omtrend cybersecurity aarzel dan niet om contact op te nemen met ON-IT.

Bron: security.nl + Vodafone.nl

Tags: