De tijd dat je afhankelijk was van een specifiek besturingssysteem om je dagelijks ding te doen ligt vrijwel achter ons. En daarmee is Linux interessanter dan ooit.

Open Source

Linux is gratis. U hoeft dus geen geld uit te geven aan dure licenties.

Het is ook nog eens open source (Wat is Open Source?). Iedereen kan de broncode van Linux downloaden, inzien en aanpassen zoals zij dat willen. Niemand vertelt je wat je wel en niet moet doen.

Nu ben je waarschijnlijk niet geïnteresseerd in het bekijken en wijzigen van de broncode van Linux, maar het punt is dat niemand daar zomaar een stukje code kan verbergen om je bijvoorbeeld te kunnen volgen want dit zal snel genoeg opgemerkt worden door de duizenden ontwikkelaars die dagelijks de in de broncode werken. Windows is niet opensource en geeft hun broncode niet door voor review, dat is het verschil.

Ook zou de gemiddelde gebruiker er niet aan denken om Windows te gebruiken zonder malware en virusbescherming. Vrijwel elk bedrijf ter wereld heeft een soort antivirussoftware nodig voor al hun Windows-apparaten. En Mac OS is trouwens ook niet immuun voor virussen.
Linux is “out of the box” gewoon veiliger. Dat betekent niet dat het onschendbaar is voor hackpogingen of virus infecties. Het is alleen zo dat het ontwerp van Linux’s pakketbeheersysteem, opslagplaatsen en andere functies het moeilijker maken om kritieke systeem onderdelen te beschadigen.

Hier komt ook nog eens bij dat Linux ongelooflijk stabiel is. Kijk hier eens naar:
(Bron: truelist.co)

  • 47% van de professionele ontwikkelaars gebruikt op Linux gebaseerde besturingssystemen.
  • Linux stuurt 39,2% van de websites aan waarvan het besturingssysteem bekend is. (W3Techs)
  • Linux draait op 85% van alle smartphones. (Hayden James)
  • ‘S Werelds top 500 snelste supercomputers draaien allemaal op Linux. (Verduistering)
  • 96,3% van de top één miljoen webservers draait op Linux. (ZDNet)

Daily Driver

Voordat je de overweging ga maken om Linux als dagelijks besturingssysteem te gaan gebruiken is het belangrijk om eens kritisch te kijken naar je computergebruik. Want waar gebruik je dat systeem eigenlijk voor? Grote kans dat dit de bekende zaken e-mailen, browsen en wellicht een beetje foto bewerken zijn. Daarvoor is echt geen Windowscomputer nodig. De meeste populaire Linux-versies zoals bijvoorbeeld Ubuntu en Mint beschikken na de installatie over alle software die je nodig hebt. Natuurlijk een browser en een mailclient (maar zelfs die gebruiken de meeste mensen tegenwoordig allang niet meer, lang leve webmail!), maar ook een fotobewerker als het gratis Gimp is ofwel vooraf geïnstalleerd ofwel direct installeerbaar vanuit de ‘app store’ van de Linux-variant. Ook is vaak Libre Office direct beschikbaar, een uitstekend alternatief voor MS Office. Zeker voor thuis- en studiegebruik waar je vaak niet vast zit aan antieke bedrijfssjablonen en dito vage add-ons.

Mocht je toch zo af en toe nog eens een Windowsprogramma willen draaien? Geen probleem! Dit kan via virtualisatie, ofwel: installeer een virtuele versie van Windows in een programma als het gratis VMWare Player of Virtual Box. Ook is er het Wine-project waarmee een steeds groter deel van Windowssoftware gewoon onder Linux kan draaien.  Bedenk tot slot dat ook steeds meer games worden aangepast voor Linux en via het welbekende gameplatform Steam (ook beschikbaar voor Linux dus…) worden aangeboden.

Linux Mint
Linux Pop!_os
Linux Ubuntu

Kortom, Linux is allang niet meer eng en ingewikkeld. En de kans is groot dat je het allang dagelijks gebruikt. Bijvoorbeeld op je Android smartphone, want onder de motorkap is dat ook maar gewoon een Linuxvariant. iOS is gebaseerd op UNIX, wat feitelijk weer de basis voor Linux vormt. De tijd van nerdy command prompt-regeltjes intikken is dan ook allang voorbij. Het kán (voor de liefhebbers) nog wel, maar in principe krijg je er weinig tot niets meer mee te maken. En blauwe schermen? Die zul je al helemaal nooit zien!

Mocht u aan de hand van dit artikel nieuwsgierig worden naar de mogelijkheden van Linux binnen uw IT omgeving aarzel dan niet en neem contact op met ON-IT.

Tags: